Extrainsatt

Axel och Edith

Till Korrö folkmusikfestival 2020 vill vi bjuda på något alldeles extra nu när Corona-pandemin har satt käppar i hjulen för en vanlig fysisk festival. Vi har kontaktat fyra kända frilansmusiker och fört dem samman med två musiker som verkade i närheten av Korrö längre tillbaka i tiden.

Två av södra Smålands mest kända traditionsbärare av folkmusik var Axel Sjölander (1896–1981) och Edith Samuelsson (1907–1984). Axel bodde i en liten enslig stuga i skogen utanför byn Yttre Källehult och spelade både fiol och dragspel. Han var skomakare till yrket och byggde också fioler. Sjölandersläkten var känd för sin musikalitet och Axel var den siste representanten för en lång traditionskedja där hans far, farfar, farfarsfar och farfars farfar alla var spelmän. Dessutom spelade fyra av Axels bröder fiol och andra instrument.

Edith växte upp i byn Väderlanda i Nöbbele socken och flyttade senare i livet till Hovmantorp. Hon hade en outsinlig repertoar av visor. Merparten hade hon lärt av sin mor Matilda Johansson och sin mormor. Enligt egen uppgift hade hon minst ”femti skilligatrycksviser i huuvet”. Förutom visorna så spelade Edith munspel och enradigt dragspel. Hon var glad och slagfärdig och missade aldrig tillfället att berätta en rolig historia.

Ensemblen som framför Axel & Edith är en helt ny konstellation som består av musiker från Kronoberg och Skåne. De fick uppdraget att skapa musik efter Axel och Edith i egen stil med hjälp av sin stora gemensamma instrumentsamling.


Relaterade filmer