Konsert

Axel och Edith

Två av södra Smålands mest kända traditionsbärare av folkmusik i nytt ljus

Två av södra Smålands mest kända traditionsbärare av folkmusik var Axel Sjölander (1896–1981) och Edith Samuelsson (1907–1984). Axel bodde i en liten enslig stuga i skogen utanför byn Yttre Källehult och spelade både fiol och dragspel. Han var skomakare till yrket och byggde också fioler. Sjölandersläkten var känd för sin musikalitet och Axel var den siste representanten för en lång traditionskedja där hans far, farfar, farfarsfar och farfars farfar alla var spelmän.

Edith växte upp i byn Väderlanda i Nöbbele socken och flyttade senare i livet till Hovmantorp. Hon hade en outsinlig repertoar av visor. Merparten hade hon lärt av sin mor Matilda Johansson och sin mormor. Enligt egen uppgift hade hon minst ”femti skilligatrycksviser i huuvet”. Förutom visorna så spelade Edith munspel och enradigt dragspel. Hon var glad och slagfärdig och missade aldrig tillfället att berätta en rolig historia.

Ensemblen som framför Axel & Edith är en helt ny konstellation som består av musiker från Kronoberg och Skåne. De fick uppdraget att skapa musik efter Axel och Edith i egen stil med hjälp av sin stora gemensamma instrumentsamling.

 

MEDVERKANDE

Miriam Andersén: cittra, slagverk, traversflöjt, sång

Anders Löfberg: cello, fiol, hardingfela, sång

Jonas Åkerlund: fiol, gitarr, sång

Tina Quartey: slagverk, sång

Konserten spelades in under den digitala Korrö Folkmusikfestival 2020.

Vanliga frågor

Har du en fråga om vår kanal, vårt utbud eller vill ha tips om hur du på bästa sätt kan ta del av vårt digitala utbud? Tryck på ”Läs mer” så hittar du några frågor och svar som vi hoppas kan hjälpa dig. Om du inte hittar något svar på din fråga här så är du varmt välkommen att kontakta oss på channel@musikisyd.se.

Läs mer

Vad letar du efter?

Inga resultat kunde hittas.
Laddar...