Reportage

Från potatis till opera

Berättelsen om Bjärebygdens hyllning till Birgit Nilsson

Sopranen Birgit Nilsson förlorade aldrig kontakten med sitt ursprung. Under hela sitt liv på världens operascener återvände hon alltid till föräldrahemmet, gården i Västra Karup på Bjärehalvön, idag Birgit Nilsson Museum.

Med lokala krafter arrangerades här en hyllningskonsert 2018 då Birgit skulle ha fyllt hundra år. Festkonserten var tänkt som en engångsföreteelse. Men stärkta av 100-årsjubileumet tog bygden året därpå sats igen.

I denna dokumentärfilm skildras hur Bjäreborna med gemensamma krafter arrangerar en andra hyllningskonsert. Möt blomsterhandlaren, körledaren, lantbrukaren, idrottsföreningen, koristerna och skyltmakarna, alla med målet att göra hyllningskonserten till en återkommande höjdpunkt på Bjärehalvön.

Vi får också en inblick i den årliga masterclass som genomförs sedan många år på museet. Filmen innehåller även ett antal arkivklipp med Birgit Nilsson, som aldrig tidigare visats offentligt.

Birgit Nilsson-dagarna 2022 äger rum 8 – 13 augusti. Här kan du läsa mer.

 

Dokumentärfilmen hade premiär den 28 juni 2020 på Musik i Syd Channel i samband med Birgit Nilsson Museums 10-års jubileum och säsongsöppning.

(För undertexter klicka på knappen “CC” i filmens nedre högra hörn)


Relaterade filmer