Konsert

Split Rudder av Malin Bång

I Malin Bångs Split Rudder (delat roder) för soloklarinett utforskas ljuden från insidan av en basklarinett. En mikrofon som sätts in i klarinetten fångar en rik timbral värld och belyser en rad kontrasterande handlingar, från ett spektrum av intima luftljud till hårda growls i det lägsta basregistret. Utvecklingen av det musikaliska materialet och händelseförloppet har påverkats av den fokuserade och dramatiska berättelsen om balladen Briggen Blue Bird of Hull av den svenska kompositören och trubaduren Evert Taube.

Robert Ek inledde sina studier för Hermann Stefansson. Han började på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1994 där han studerade för professor Sölve Kingstedt. Som klarinettist har han specialiserat sig på samtida musik. Han har alltid fokuserat på kammarmusik och har spelat in över 20 CD-skivor och uruppfört ett stort antal verk med olika ensembler.

Stycket var en del av konserten ”Tre uruppförande av NEO” som spelades in i Apelrydsladan i Båstad den 1 juli 2021, under festivalens dagsrubrik ”rösträtt 1921”.


Relaterade filmer