Konsert

Sigfridsofficiet

Världens äldsta kyrkomusik

På 1200-talet skapades i Växjö sånger till Smålands apostel S:t Sigfrids ära. Sångerna tillhör den absolut äldsta bevarade musik som tillkommit i Sverige. I en konsertversion möts ljuvlig gregoriansk sång ur Sigfridsofficiet, trollbindande vevliraspel och läsningar ur den dramatiska Sigfridslegenden.

Mer information om Sigfridsofficiet finns hos Smålands Musikarkiv

Programmet har togs fram med anledning av Växjö stifts 850-årsjubileum med stöd av Linnéuniversitetet, Småland Musikarkiv/Musik i Syd, Växjö stift och Växjö kommun, som även lämnat stöd till filmproduktionen. I samband med konserten släpptes en cd-skiva med Sigfridsofficiet.

Konserten spelades in i Växjö domkyrka 15 februari 2020.


MUSIK

Konsertprogrammet är baserat på den utgåva med Sigfridsofficiet som gjorts av Ann-Marie Nilsson, docent i musikvetenskap vid Uppsala universitet och Åbo Akademi: S:t Sigfrid besjungen: Celebremus karissimi, ett helgonofficium från 1200-talet, utgiven av Sällskapet Runica et Mediævalia, Stockholm, 2010.

MEDVERKANDE

Ensemble Gemma: Emelie Roos, Dorothea Knust, Karin Strinnholm Lagergren (ledning)
Johannes Geworkian Hellman, vevlira
Kammarkören Sankt Sigfrid, dir. Yvonne Steen Ohlander
Thomas Ekelöf, textläsning

Konserten spelades in i Växjö domkyrka 15 februari 2020.

Vanliga frågor

Har du en fråga om vår kanal, vårt utbud eller vill ha tips om hur du på bästa sätt kan ta del av vårt digitala utbud? Tryck på ”Läs mer” så hittar du några frågor och svar som vi hoppas kan hjälpa dig. Om du inte hittar något svar på din fråga här så är du varmt välkommen att kontakta oss på channel@musikisyd.se.

Läs mer

Vad letar du efter?

Inga resultat kunde hittas.
Laddar...