Reportage

Irhal – Moments from Tahrir Square

Fristadsmusikern (2015) Ramy Essam och Vindla String Quartet om projektet Osynliga Konsertsalar. Ta del av processerna bakom Irhal – Moments from Tahrir Square och följ med Ramy och Vindla till Tambourine studios i Malmö.

När Ramy Essam, musiker från Mansoura i Egypten, spelade sina protestsånger på Tahrir-torget i Kairo under revolutionen 2011 fick han 100 000-tals människor att stämma in. För det blev att arresterad, torterad och censurerad. Sedan oktober 2014 har Ramy en fristad i Malmö och kan nu fortsätta sin kamp för frihet genom sin musik.

Musik i Syd bjöd in Ramy Essam att tillsammans med Vindla String Quartet dela med sig av sin historia, och detta genom genom ett platsspecifikt musikstycke på Möllevångstorget i Malmö. Det handlade om att erbjuda musikerna en konstnärlig utmaning och ett spännande samarbete, samt att visa att Musik i Syd som musikinstitution är en viktig del i det professionella nätverket kring inflyttade musiker.

Välkommen att ta del av musiken och processerna bakom. Ramys starka röst för frihet blandat med Vindlas stråkarrangemang och autentiska ljud från protesterna 2011 blir ett gripande ljudlandskap.