Konsert

Kröningsbalens hits från hovet 29 maj 1772

Kröningsmenuetter till Gustav III

I denna nya film i serien En kvart från Nygatan 6 bjuder Smålands Musikarkiv på sirliga dansgolvsfavoriter från svenskt 1770-tal: kröningsmenuetterna från 1772 med violinisterna Ida Meidell Blylod och Mårten Sundén samt cellisten Christian Berg. Förutom musiken får vi höra Mathias Boström, arkivchef för Smålands Musikarkiv, berätta historien om menuetterna.

I maj är det 250 år sedan Gustav III och drottning Sofia Magdalena kröntes i Storkyrkan i Stockholm under storstilade former. Dansmusiken från kröningsfestligheterna var naturligtvis efterfrågad och spreds runt om i landet. Från Växjö har flera av de bästa källorna bevarats.

Som tonsättare till Kröningsmenuetterna anges några av Stockholms mer framträdande musikpersonligheter våren 1772: greve von Callenberg, Eric Ferling, Francesco Uttini och Carl Stenborg. Den närmare bakgrunden till Kröningsmenuetterna är okänd. Vid tiden för kröningen 1772 var endast Uttini och Callenberg ledamöter av Kungl. Musikaliska Akademien, så det är mindre troligt att denna årsgamla institution var inblandad. En möjlig gemensam nämnare för dessa fyra kompositörer av Kröningsmenuetterna kan dock vara frimureriet.

Konserten är inspelad på Nygatan 6 den 10 maj 2022.

Tillsammans med Mårten Sundén, violinist i kammarorkestern Musica Vitae, har musikarkivet även gjort en modern notutgåva som är fritt tillgänglig via Levande musikarv, Kungl. Musikaliska Akademiens portal till musikhistorien.

 


Relaterade filmer