Konsert

Emil Jonason & Musica Vitae

Emil Jonason & Musica Vitae

Emil Jonason är musikern som ständigt höjer ribban för vad man kan förvänta sig från en klarinett. Han har beskrivits som en magiker på scenen.

I denna konsert tillsammans med Musica Vitae får vi tillfälle att höra Emil Jonason i en repertoar som sträcker sig över två sekel. Rossinis Tema med variationer komponerades 1809 och bjuder på sprudlande, virtuos musik. Detsamma gäller också Emmy Lindströms klarinettkonsert At the Hills of Hampstead Heath, komponerad drygt tvåhundra år senare. Dessutom spelar orkestern på egen hand musik av tysk-svenske Joseph Martin Kraus, en tonsättare som var samtida med Mozart och ibland benämns ”den svenske Mozart”.

Klarinettisten Emil Jonason har framträtt med Sveriges Radios Symfoniorkester, Göteborgssymfonikerna och Norrköpings Symfoniorkester och han har även gjort ett flertal bejublade konserter tillsammans med Musica Vitae. Med sitt virtuosa och halsbrytande spel har han också haft stora internationella framgångar.

“Jonason lifted the bar for what we can expect from the clarinet… “/Monterey County Herald
“Can the clarinet really be played like this? ” /Thüringische Landeszeitung
This performance was completely owned by Jonason…” /San Francisco Classical Voice
“…the Yngwie Malmsteen of the clarinet.” /Expressen

Musica Vitae är orkestern som tar livets musik till den enskilde lyssnaren. Med stringent elegans hanterar stråkmusikerna konstmusikens alla världar. Här ryms barock och romantik likväl som modernism och samtida musik från olika genrer.

Konserten är inspelad den 18 februari 2021 på Nygatan 6, Växjö.