Extrainsatt

Sverige spelar ”Ridna Maty Moja” för Ukraina

Tankesmedjan Unga tankar om musik har tagit initiativ till att en lång rad svenska orkestrar spelar tillsammans för fred i Ukraina. På rekordtid har nio av Sveriges symfoni- och kammarorkestrar spelat in den ukrainska sången ”Ridna Maty Moya” eller ”Dearest mother of mine” i en av de största gemensamma manifestationerna från svenska orkestrar hittills.

”Vi måste använda vårt finmaskiga kontaktnät i musiklivet till att spela för freden – så starkt vi kan. Den symfoniska musiken har en stark symbolisk kraft och genom denna gemensamma aktion hoppas vi nå fram till mängder av ukrainare, i och utanför Ukraina. För att ingjuta mod och ge en gnista av hopp.” säger Max Låke, verksamhetsledare för tankesmedjan Unga tankar om musik.

Den sång som spelas in är en populär ukrainsk sång skriven av Platon Maiboroda och baserad på en dikt av Andriy Malyshko. Sången är översatt till en lång rad språk och ses ofta som en dedikation till moderlig kärlek.

Medverkande orkestrar: Gävle Symfoniorkester, Göteborgs Symfoniker, Göteborgsoperans orkester, Helsingborgs Symfoniorkester, Kungl. Filharmonikerna, Kungliga Hovkapellet – Kungliga Operan, Malmö Operaorkester, Musica Vitae och Sveriges Radios Symfoniorkester

STÖD DET UKRAINSKA FOLKET – BIDRA TILL MUSIK I SYDS INSAMLING TILL UNHCR
Alla medel som skänks slussas oavkortat till UNHCR och det ukrainska folket. Swisha ditt bidrag till 123 057 81 61 ”Musik i Syd för Ukraina”. Varmt tack!