Extrainsatt

Jula Songh

Julkonserter i väntan på Jul – det är en kär tradition. Ensemble Mare Balticum har sedan många år ett eget recept för Julstämning, med härlig Julmusik från förr – som kan vara 400-500 år gammal… där återfinns många av dagens favoritmelodier.

Vissa av våra julmelodier är mer kända än andra: “In dulci iubilo” från skolsångboken Piae Cantiones från 1582 återfinns till exempel i psalmboken än i denna dag; Michael Praetorius sättning av “Det är en ros utsprungen” från början av 1600-talet är högt älskad och sjungs under hela Juletiden. I programmet ingår också en underbar “Staffansvisa” – ett skillingtryck från 1796 ; där finns snövisor och snölekar, fartfyllda dansvisor samt sånger att sjunga med i såsom “Nu tändas tusen juleljus”. Med glimten i ögat berörs olika aspekter av den efterlängtade helgen: julbak, julgransköp, och icke att förglömma: julstädningen!

Musiken är festlig och dansant, rolig och stämningsfull och framförs på allehanda instrument från förr- såsom fiddla & vevlira, dulcian och luta, basun, viola da gamba, sång och blockflöjter.

Programmet har fått sitt namn efter en julvisa tryckt år 1611 i Stockholm- “Een Christeligh Jula Songh” av Jonas Germundi Palma.