Extrainsatt

Födelsedagskonsert för Birgit Nilsson

Den 17 maj 1918 föddes Birgit Nilsson och hennes födelsedag firades 2022 med bland annat en konsert i Birgit Nilsson-salen i Ravinen i Båstad med kammarorkestern Musica Vitae och bland annat sopranen Sofie Asplund.

Sofie Asplund rolldebuterade föregående säsong som Musetta, i livestreamade konsertversioner av La Bohème från GöteborgsOperan och på samma scen sjöng hon för första gången Waltvogel i den filmade produktionen av Wagners Siegfried. Sofie medverkade även som solist tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester under firandet av Stenhammar 150 år och som solist i SVTs Kulturfrågan Kontrapunkt.
Om Sofie Asplunds och Lunds Kammarsolisters bejublade inspelning av bland annat Benjamin Brittens Les Illuminations skrev Lennart Bromander: ”Hennes timbre är personlig och attraktiv och inte minst de höga tonerna i forte har en underbar lyskraft” (Tidskriften Opera 2021)

Musica Vitae är orkestern som tar livets musik till den enskilde lyssnaren. Med stringent elegans hanterar stråkmusikerna konstmusikens alla världar. Här ryms barock och romantik likväl som modernism och samtida musik från olika genrer. Att lyssna till Musica Vitae är intimt och nära, storslaget och färgsprakande dramatiskt. Från hösten 2020 är Benjamin Schmid konstnärlig ledare för ensemblen och tillsammans presenterar man okonventionella musikaliska kombinationer och knyter ständigt nya kontakter med ledande solister, dirigenter och tonsättare, världen över.

Enligt tradition tillkännager styrelsen pristagaren av Birgit Nilsson Prize, världens största pris inom den klassiska musikvärlden, på Birgits födelsedag den 17 maj. Nytt för i år är att tillkännagivandet ägde rum på Birgit Nilsson Museum i Svenstad. Birgit var tydlig med att hennes arv skulle bidra till att stötta framtida generationer i början av sin musikaliska resa och inspirera till att våga följa sitt hjärta – och hjärna.

Konserten är inspelad den 17 maj på Kulturhuset Ravinen i Båstad.


Relaterade filmer